Giro Gelderland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vier dagen Giro in Gelderland, waar maanden van voorbereiding aan vooraf gingen.

Met het Giro PromoTeam reisde ik stad en land af om mensen te enthousiasmeren voor de Giro d’Italia in Gelderland. Waar men in het ene dorp nog bijna van niets wist, trof ik elders mensen aan die het nergens anders meer over hadden. Van roze wielergek tot doorsnee dorpsbewoner, iedereen was immers welkom om deel uit te maken van deze unieke beleving. Bij geen enkele andere sport komen de topsporters zo dicht bij de fans zelf. Vanuit de eigen voortuin, vanaf de bank met het biertje op de lokale rotonde of op speciaal opgezette tribunes langs de wegen; iedereen kan zijn eigen manier vinden om deel uit te maken van dit spektakel.

Als coördinator van het PromoTeam van Giro Gelderland kreeg ik een behoorlijke verantwoordelijkheid. Een team werd samengesteld en ingewerkt, weken van 80 uur werden gemaakt en terwijl de ene na de andere mogelijkheid zich voor deed, werd mijn eigen netwerk benut én vergroot. Van Ronde van Vlaanderen tot Zutphen en van Amstel Gold Race tot Olympic Moves. Overal werd deze buitenkans voor de Provincie Gelderland toegelicht en ging men op de foto met de Giro Trophy. Lange tijd leek het voor velen ver weg, maar voor ik het wist waren daar al de eventdagen. De dagen dat het moest gaan gebeuren, vier dagen van feest.

Giro in Gelderland 2016 - Ruben van Kempen
Opening Giro d’Italia 2016 op het marktplein van Apeldoorn

Donderdag 5 mei, het marktplein in Apeldoorn stroomt vol voor de presentatie van alle 198 renners. Terwijl Wilfried de Jong de show opent, schiet ik brutaal vanaf het podium nog wat kiekjes van de zenuwachtige mensenmassa. Als even later de eerste renners het podium verlaten, strikken wij ze voor een snelle foto, pal voor de Giro Trophy. Grote namen als Kittel, Cancellara en onze eigen Tom Dumoulin nemen de tijd om even te poseren. De Giro kan nu echt beginnen!

Terwijl we met de Giro-karavaan in 3 dagen door alle gemeenten komen waar ik mensen heb leren kennen die al hun vrije tijd staken in het aanwakkeren van de wielerkoorts, schieten de laatste weken door mijn hoofd.

De saamhorigheid en het enthousiasme van alle bewoners en ondernemers in al die weken, brengt me naar het moment dat wij tijdens de Giro als karavaan aankomen in Nijmegen. Ik stap uit de auto, kijk om me heen en zie niets minder dan een overweldigende mensenmassa die vol verwachting en trots staat te wachten op wat komen gaat. Iedereen is vrienden met elkaar en louter vrolijk. Mijn vrienden en familie staan in het publiek en zien wat het allemaal teweeg brengt. Die (te) gekke roze ronde waar ik het al veel te vaak over heb gehad, die Trophy-foto’s en Facebookfilmpjes die telkens weer voorbij kwamen. Hier was het allemaal om te doen. Een rilling gaat over mijn rug. Dit is het. Nijmegen en de Giro hebben me te pakken. Even ben ik uit mijn rol en besef ik me hoe trots ik ben. Trots op Nijmegen, op Gelderland, op de organisatie, maar zeker ook op mezelf. De rilling maakt plaats voor een glimlach, eentje die niet meer verdwijnt. We did it!

De koersdagen in Gelderland waren hectisch, maar bijzonder succesvol. Alles leek mee te zitten. Het kwik schoot voor het eerst sinds de herfst weer naar de 25’C, de koning nam als sportliefhebber de moeite om de Giro ter plekke te beleven en om het feest compleet te maken wisten Dumoulin en Tjallingii zelfs de roze en blauwe trui te veroveren.

Wat voor mij begon met een ludieke sollicitatievideo eindigt met een onvergetelijke ervaring en een trots gevoel. Deuren werden geopend, kansen werden benut en verbindingen werden gelegd.

Tijd om na te genieten en me te richten op het laatste deel van mijn studie.

Ciao!

Dit bericht delen via

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Laatste berichten

Deel dit bericht via

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp