Achter de schermen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Eindelijk weer een fiets-evenement om naar uit te kijken. Eind vorig jaar ontstond het idee voor Rondje Wielercafes 2021. Een meerdaagse toertocht met zowel het beginpunt, de pauzeplek als het eindpunt bij een wielercafé. Hierbij een kijkje achter de schermen van de organisatie van dit nieuwe en unieke wielerevenement:

Oktober 2020 startte ik www.wielercafes.nl, een platform voor alle wielercafés van Nederland. Wanneer de Nederlandse horeca niet veel laten de deuren moest sluiten vanwege de pandemie lagen ook de wielercafés stil. Om café-eigenaren en wielerliefhebbers toch iets moois te geven om naar uit te kijken besloot ik een evenement te gaan organiseren waarbij sportieve fietsers een route rijden langs diverse wielercafés. Hierbij bieden zij in ieder geval afhaal aan, zodat de wielercafés ook nog wat kunnen verkopen indien Nederland nog in lockdown is.

Aan de hand van schoolvakanties, feestdagen en andere geplande fietsevenementen koos ik de dagen waarop het evenement moet gaat plaatsvinden. Aan het einde van de meivakantie en tijdens de eerste dagen van de Giro d’Italia moet het gaan gebeuren. Vanwege het coronavirus heb ik besloten om deelnemers vier dagen de tijd te geven om deze routes te rijden: 6 t/m 9 mei 2021. Op die manier wordt de drukte verspreid over meerdere dagen en wordt een enorme piek van bezoekers op één moment voorkomen. Voor de naam kwam ik na wat brainstormsessies uit bij het voordehand liggende en begrijpelijke Rondje Wielercafes.

Om te weten of ik op de goede weg was legde ik mijn plan voor aan enkele mensen met ruime ervaring in de evenementenbranche. Zodoende was ik bijvoorbeeld erg gebaat bij de tijd die Joep van der Voort voor mij vrij wilde maken, terwijl hij zelf druk bezig is @racketatelier.nl Racket Atelier op te zetten. Tijdens onze telefoongesprekken wist hij cruciale punten in te brengen en mij altijd te blijven motiveren met zijn optimisme. Heel erg bedankt Joep!

Zodra mijn plan compleet was heb ik alle wielercafés in Nederland benaderd met de vraag of ze interesse hadden om onderdeel uit te maken van dit nieuwe evenement. In deze moeilijke tijd iets wat uiteraard niet vanzelfsprekend is. Al snel kwamen er enthousiaste reacties waarna ik in gesprek ben gegaan met de café-eigenaren. Samen met hen keek ik naar de behoefte en capaciteit van het wielercafé, hoe we de sterke kanten van het café kunnen benutten / benadrukken en welke mogelijkheden de directe omgeving biedt. Zodoende kwam het plan steeds meer tot leven en werd ik steeds enthousiaster. De aanhoudende lockdown maakte de uitdaging er alleen maar groter op en ik bleef dan ook vastberaden om zowel deze horeca als de Nederlandse wielrenners weer een stip aan te horizon te bieden. Ondertussen werkte ik zelf aan het uitbouwen en inrichten van de website, zijn er partners aangesloten, werden er routes gemaakt en gingen verkenners op pad om deze routes te controleren.

Doordat de aangesloten wielercafés allemaal afhaal aanbieden kunnen deelnemers bij de start, tijdens hun pauze en na afloop bij het eindpunt genieten van een lekkere bak koffie, flink stuk appeltaart of broodje kroket. Ook wanneer de maatregelen en de lockdown blijven zoals deze nu zijn. Wanneer de maatregelen kunnen worden versoepeld en de terrassen verantwoord kunnen worden geopend zal hier uiteraard gretig gebruik van gemaakt worden bij de wielercafés. Stel je eens voor: na een flinke fietstocht heerlijk nagenieten op een zonnige terras met een koud biertje en welverdiende lunch. Dat zou toch geweldig zijn?

Na 6 maanden kei hard werken was Rondje Wielercafes ver genoeg gevorderd en kon ik de inschrijving begin april open zetten. Inmiddels is de inschrijving van Rondje Wielercafes 2021 nu 2 weken geopend en zijn er ruim 100 inschrijvingen binnen gekomen. Een mooi signaal dat de opzet van het evenement in de smaak valt. Zo nu en dan ontvang ik ook een positieve reactie via de website of via social media. Fijn om te horen en lezen dat ik liefhebbers van de wielersport kan verrassen met leuke content en nieuw wielerevenement om naar uit te kijken. Ondertussen zijn er ook alweer ideeën voor een nieuw evenement, maar allereerst wordt op 6 t/m 9 mei 2021 de eerste editie van Rondje Wielercafes verreden. Eindelijk weer een evenement waar iedereen aan mee kan doen en waar de liefde voor de wielersport heerst. Ik heb er ontzettend veel zin in!

Benieuwd naar het evenement? Meer informatie & aanmelden: www.wielercafes.nl/toertocht. Op naar een prachtig nieuw wielerevenement!

Dit bericht delen via

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Laatste berichten

Deel dit bericht via

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp